Plamistość owoców buka

Sprawca: Gloeosporium fagi (Desm. et Rob.) West.

Na żywych owocach (bukwiach) występują koliste lub nieregularne, żółtobrunatne, w środku nieco jaśniejsze (i ciemniejszym otokiem) wgłębione plamy. Na plamach widać koncentrycznie rozmieszczone nieliczne poduszeczki zarodnikującej grzybni. Chorobę powoduje grzyb Gloeosporium fagi (Deuteromycotina, Melanconiales). Jego konidia, wytwarzane na wspomnianych poduszeczkach, są od jajowatych do wrzecionowatych (lub prawie rombowych) o wymiarach 9—17×3—6,5 μm.

Ochrona przed chorobą sprowadza się do przestrzegania zasad higieny w czasie zbioru i przechowywania owoców. W warunkach uzasadnionych (gdy kontrola zebranych bądź już przechowywanych bukwi wykaże zakażenie ich przez patogena w stopniu wzbudzającym obawy) można zalecić zaprawianie bukwi fungicydem ochronnym (np. Sadoplon 75), połączone z ich odpowiednim przesuszeniem.


Źródło: Karol Mańka i Małgorzata Mańka „Choroby drzew i krzewów leśnych” Warszawa 1993

p/plamistosc-owocow-buka.txt · ostatnio zmienione: 2013/09/15 12:40 (edycja zewnętrzna)