Kielich złożony jest z działek, chroniących wewnętrzne części kwiatu, gdy jest jeszcze w pąku. Kształt działek i ich wielkość mogą być bardzo różne. Działki są zwykle zielone. Kiedy są zabarwione, co zdarza się rzadko, przyjmują rolę płatków, np. u porzeczki złotej (Ribes aureum) i innych gatunków porzeczek.
Działki kielicha opadają po rozwinięciu się kwiatu lub utrzymują się czasami nawet jeszcze na owocach, np. u róży (Rosa), jabłoni (Malus), nieszpułki zwyczajnej (Mespilus germanica). Niekiedy działki stają się grube i soczyste i biorą udział w tworzeniu się owocu pozornego, np. u morwy (Morus). Działki mogą być nie zrośnięte (wolne) — wtedy kielich nazywamy wolnodziałkowym, lub zrośnięte — wtedy kielich jest zrosłodziałkowy. Zrośnięte działki mogą tworzyć rurkę kielicha, a ich wolne części szczytowe, zwane łatkami, tworzą kołnierzyk.