Wyhodowanie podkładek do szczepień

Jako podkładek używa się szkółkowanych sadzonek wyhodowanych z nasion z tych samych drzewostanów, w których pozyskuje się zrazy z drzew matecznych. Przyczynia się to do zwiększenia udatności szczepień. Nie wolno używać na podkładki sadzonek wyhodowanych z nasion ze skupu.

Przeznaczone na podkładki siewki I klasy jakości szkółkuje się na wydzielonych kwaterach w więźbie 50×50 cm na 2 lata (świerk, jodła) lub 1 rok (inne gatunki) przed szczepieniem. Miernikiem przydatności sadzonki na podkładkę jest jej grubość w szyjce korzeniowej, która powinna wynosić 6-8 mm.

Dobre efekty daje szczepienie w ogrzewanych szklarniach, namiotach i inspektach, w których można szczepić znacznie wcześniej niż w otwartej szkółce i zapewnić lepsze warunki do zrastania się zrazu z podkładką. Do takich szczepień podkładki przygotowuje się w pojemnikach o górnej średnicy nie mniejszej niż 25 cm. Do pojemników sadzi się na wiosnę 1-latki I klasy jakości i przez lato trzyma się je w szkółce wpuszczone do ziemi na taką głębokość, aby brzeg był równo z powierzchnią ziemi. Na 1,5-2 miesięcy przed szczepieniem przenosi się pojemniki do szklarni lub inspektu, aby w podwyższonej temperaturze rozbudzić sadzonki do wegetacji. Temperaturę początkową (5°C) należy stopniowo zwiększyć, aby w końcu okresu rozbudzania podkładek wynosiła 15 do 17°C.

w/wyhodowanie-podkladek-do-szczepien.txt · ostatnio zmienione: 2013/09/15 12:41 (edycja zewnętrzna)