Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
— |
w:wartosc-uzytkowa-nasion [2014/04/26 20:46] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== Wartość użytkowa nasion ====== | ||
+ | Pojęcie to odnosi się do procentowego udziału masy [[n:nasiona|nasion]] czystych, a przy tym żywotnych lub zdolnych do kiełkowania czy wzejścia (w zależności od typu przeprowadzonej próby) w 1 kg partii wyjściowej. | ||
+ | |||
+ | Oznaczając: czystość (w %) jako C, żywotność (w %) jako Ż, obliczamy wartość użytkową Wu (w %) ze wzoru: | ||
+ | |||
+ | //**Wu = C x Ż/100**// | ||
+ | |||
+ | Żywotność określa się przez [[m:metoda-krojenia-nasion|próbę krojenia]] lub [[p:proba-barwienia-zarodkow-nasion|barwienia]] (biochemiczną). Wielkości uzyskane w próbie barwienia można zastąpić wielkościami uzyskanymi w [[p:proba-kielkowania-nasion|próbach kiełkowania]] lub wschodzenia, odzwierciedlających lepiej rzeczywistą kondycję nasion. | ||
+ | |||
+ | Dla partii nasion buka o zdolności kiełkowania 85,0% w 3°C i czystości 95,0% uzyskamy wartość użytkową jak następuje: | ||
+ | |||
+ | Wu = 95,0 x 85,0/100 = 80,8%. | ||
+ | |||
+ | Oznacza to, że w każdym kilogramie partii wyjściowej znajduje się wagowo 80,8%, czyli 808 g nasion zdolnych do kiełkowania w 3°C. |