Rak bakteryjny czereśni

Sprawca: Pseudomonas syringae van Hall

Jest to choroba znana w Polsce i innych krajach europejskich, a także Ameryce od początku ubiegłego stulecia. Występuje na wielu gatunkach drzew, spośród owocowych głównie na czereśni i innych pestkowych, rzadziej na ziarnkowych. Od szeregu lat choroba ta występuje w Polsce epifitozyjnie na czereśni. Ostatnio coraz częściej ofiarą jej padają też wiśnie.

Objawy

Objawy występują na prawie wszystkich nadziemnych organach drzew. Wiosną bakterie powodują zamieranie pączków i kory wokół nich. W czasie kwitnienia patogen wywołuje brunatnienie i zamieranie kwiatów. Na owocach powstają brunatne plamki, a potem rozwija się zgnilizna. Na liściach przez całe lato pojawiają się żółtawe wodniste plamki, które później brunatnieją, zasychają i wykruszają się, pozostawiając w blaszkach liściowych dziurki o średnicy 2—3 mm. Zakażenia ran na gałęziach i konarach prowadzą do zamierania kory na dużych powierzchniach, wskutek czego usycha część drzewa położona powyżej miejsca infekcji. Na zakażonych gałęziach tworzą się raki, a u drzew pestkowych występują obfite wycieki gumy. Porażenie nasady konarów w miejscu rozwidlenia pnia prowadzi zwykle do zamierania dużych części korony.

Sprawca

Bakteria Pseudomonas syringae (Schizomycetes, Eubacteriales) jest biegunowo urzęsioną pałeczką, gramujemną. Spłukiwane przez deszcz z liści komórki bakteryjne wnikają do wnętrza gałęzi przez rany i uszkodzenia owadzie oraz przez liścioślady. Patogen zimuje w miękiszu korowym porażonych drzew, a wiosną wydostaje się stamtąd z wyciekami gumy i zakaża kolejno kwiaty, liście i młode owoce oraz gałęzie.

Warunki sprzyjające

Chorobie sprzyja ciepła i deszczowa pogoda oraz zaniedbania pielęgnacyjne w sadach czereśniowych i wiśniowych, a zwłaszcza w przydrożnych nasadzeniach czereśni.

Ochrona

Ochrona polega głównie na niszczeniu źródeł zarazka przez karczowanie i palenie silnie porażonych drzew oraz chorych konarów. Z koron drzew słabiej opanowanych można wycinać chore pędy oraz zrakowaciałe miejsca, a powstałe rany zabezpieczać środkami dezynfekcyjnymi (np. pasta Santar M lub farba z dodatkiem Miedzianu 50). Ochronne opryskiwania preparatami miedziowymi (Miedzian 50, ciecz bordoska) przeprowadza się kilkakrotnie: najpierw w okresie kwitnienia i pierwszej połowie lata, potem po zbiorach i w okresie opadania liści jesienią. Jeżeli choroba wystąpi w szkółce, porażone drzewka trzeba wykarczować i spalić.


Źródło: Karol Mańka i Małgorzata Mańka „Choroby drzew i krzewów leśnych” 1993

r/rak-bakteryjny-czeresni.txt · ostatnio zmienione: 2013/09/15 12:41 (edycja zewnętrzna)