Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
— |
p:podsuszanie-nasion-kategorii-orthodox-i-recalcitrant [2013/09/15 12:41] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== Podsuszanie nasion kategorii „orthodox" i „recalcitrant" ====== | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Nasion zaliczanych do kategorii „recalcitrant" nie należy przesuszać poniżej pewnego krytycznego, na ogół dość wysokiego progowego poziomu wilgotności. Dalsze podsuszanie przyczynia się do spadku ich żywotności. Dotyczy to [[n:nasiona|nasion]] różnych gatunków [[d:dab-quercus|dębu]] oraz [[k:klon-jawor|jaworu]] i [[k:klon-srebrzysty|klonu srebrzystego]]. | ||
+ | |||
+ | Optymalny poziom wilgotności, zapewniający zachowanie żywotności, jest tu raczej wysoki: | ||
+ | |||
+ | ^Klon srebrzysty |całe skrzydlaki 52% |nasiona 60% | | ||
+ | ^Klon jawor |całe skrzydlaki 24-32% |nasiona 30-42% | | ||
+ | ^Dęby rodzime |całe żołędzie 40-48% || | ||
+ | |||
+ | Z danych tych wynika, że wilgotność nasion wyjętych z owoców jest wyższa niż wilgotność całych [[o:owoce|owoców]]. | ||
+ | |||
+ | Nasiona zaliczane do kategorii „orthodox" znoszą silne odwodnienie (większość gatunków do poziomu 8 -10%, niektóre poniżej 8%). Można je przechowywać przy takiej wilgotności w szczelnie zamkniętych pojemnikach. W tych warunkach aktywność metaboliczna żywych tkanek nasion jest zredukowana, dotyczy to również ich oddychania oraz aktywności mikroorganizmów. Składa się to w sumie na spowolnienie procesu starzenia się nasion. | ||
+ | |||
+ | Do tej kategorii należą m.in. nasiona [[j:jesion-wyniosly|jesionu]], [[c:czeresnia-ptasia|czereśni ptasiej]], [[g:grab-pospolity|grabu]], [[b:buk-pospolity|buka]], [[k:klon-pospolity|klonu zwyczajnego]], [[l:lipa-tilia|lipy]], [[b:brzoza-betula|brzóz]] i [[o:olsza-alnus|olch]]. | ||