Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
— |
o:okreslanie-wilgotnosci-szyszek-szyszkojagod-osnowek-i-nasion [2013/09/15 12:40] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== Określanie wilgotności szyszek, szyszkojagód, osnówek i nasion ====== | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Określanie wilgotności szyszek, szyszkojagód, osnówek i nasion jest ważne dla [[p:przechowywanie-nasion|przechowywania]] i [[p:przedsiewne-przysposabianie-nasion|przysposabiania nasion]]. | ||
+ | |||
+ | Wilgotność nasion można określić: | ||
+ | |||
+ | ===== metodą barwnej reakcji ===== | ||
+ | |||
+ | Metoda ta pozwala na orientacyjne określenie wilgotności nasion [[s:sosna-zwyczajna|sosny pospolitej]], [[s:swierk-picea|świerka]] i [[m:modrzew-larix|modrzewia]] przy użyciu pasków bibuły filtracyjnej, nasyconej 15% roztworem chlorku kobaltowego (CaCl2). Wykorzystuje się przy tym właściwości wchłaniania przez sole kobaltowe pary wodnej wydzielanej przez [[n:nasiona|nasiona]]. Bezpośrednio po zarejestrowaniu próbki do pudełka z nasionami, wypełnionego w 3/4 objętości, wkłada się wysuszony papierek kobaltowy, pudełko szczelnie zamyka i umieszcza na 1/2 godz. w temperaturze pokojowej (18-20ºC). Po otwarciu pudełka wyjmuje się papierek i natychmiast porównuje się z 5-stopniową skalą barw. Na podstawie jego zabarwienia określa się stopień wilgotności nasion w zakresie od 6,0 do 8,5%. | ||
+ | |||
+ | ===== metodą suszenia ===== | ||
+ | |||
+ | Stosuje się ją w celu dokładnego oznaczenia wody w nasionach, które nie zawierają lotnych kwasów tłuszczowych i związków aromatycznych. Z próbki pobiera się 3 porcje nasion o masie 5 g (jeżeli masa 1000 nasion nie przekracza 25 g), lub 25 g (przy masie 1000 nasion powyżej 25 g). Po dokładnym rozdrobnieniu nasion, poddaje się je suszeniu w temperaturze 105°C. Co godzinę suszoną próbkę waży się na wadze z dokładnością do 0,01 g. Suszenie przerywa się, gdy kolejne 3 ważenia nie wykazują ubytku masy próbki. | ||
+ | |||
+ | Procent wilgotności (W) oblicza się wg wzoru: | ||
+ | |||
+ | **W = a - b/a * 100** | ||
+ | |||
+ | w którym: | ||
+ | |||
+ | a - masa próbki przed suszeniem, g, | ||
+ | |||
+ | b - masa próbki po suszeniu, g | ||