Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

o:ogolne-kryteria-dojrzalosci-owocow-i-nasion [2013/09/15 12:40] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Ogólne kryteria dojrzałości owoców i nasion ======
 +
 +Najbardziej wskazany jest zbiór [[o:owoce|owoców]] ([[n:nasiona|nasion]]) prawie lub całkowicie już dojrzałych, dokonywany na krótko przed ich opadnięciem z [[d:drzewa|drzew]]. Niekiedy zbiera się z ziemi owoce już opadłe. Brakuje ścisłych reguł określających stan pełnej dojrzałości nasion i najbardziej dogodną porę ich zbioru. Przebieg procesu dojrzewania zależy w znacznym stopniu od warunków środowiska, podlegających z roku na rok pewnym zmianom. Można jednak określić zespół kryteriów dojrzałości o charakterze fizycznym i chemicznym. W przypadku gatunków liściastych praktycy kierują się najczęściej kryteriami fizycznymi, zwłaszcza osiągnięciem przez owoce określonych rozmiarów oraz towarzyszącą osiąganiu dojrzałości zmianą barwy i konsystencji.
 +
 +Przykładowo, dojrzewające żołędzie zmieniają barwę z zielonej na brązową, [[s:skrzydlak|skrzydlaki]] [[k:klon-acer|klonów]] przebarwiają się z koloru zielonego poprzez żółty na jasnobrązowy ([[k:klon-pospolity|klon zwyczajny]]) lub ciemnobrązowy ([[k:klon-jawor|jawor]]), również skrzydlaki [[j:jesion-wyniosly|jesionu]] brązowieją, podobnie jak okrywy-skrzydelka [[o:owocostany|owocostanów]] [[g:grab-pospolity|grabu]]. U owoców [[c:czeresnia-ptasia|czereśni ptasiej]] zmienia się równocześnie barwa, konsystencja i smak egzokarpu - barwa zielona przechodzi w jasnoczerwoną lub nawet w ciemnoczerwoną, miąższ owocu mięknie i przybiera smak słodki lub gorzkawy, w zależności od drzewa.
  
o/ogolne-kryteria-dojrzalosci-owocow-i-nasion.txt · ostatnio zmienione: 2013/09/15 12:40 (edycja zewnętrzna)