Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
— |
m:metoda-krojenia-nasion [2013/09/15 12:40] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== Określanie żywotności nasion ====== | ||
+ | |||
+ | ===== Próba krojenia ===== | ||
+ | |||
+ | Do próby krojenia, która jest nie tyle próbą żywotności co zdrowotności, odlicza się losowo cztery powtórzenia po 50 [[n:nasiona|nasion]] każde. Nasiona przecina się wzdłuż osi podłużnej poprzez [[l:liscienie|liścienie]] i oś zarodkową nożem lub lancetem (żołędzie, [[s:skrzydlak|skrzydlaki]] [[k:klon-acer|klonów]]), albo szczypczykami ([[o:orzech-lub-orzeszek|orzeszki]] [[g:grab-pospolity|grabu]]). | ||
+ | |||
+ | Niekiedy trzeba wpierw wyjąć nasiona z twardego endokarpu (z pestki). Cięcie prowadzi się poprzez oba liścienie i oś zarodkową. Liścienie i oś zarodkowa nasion zdrowych są białe, jędrne i błyszczące. Liścienie klonów są zawsze zielone, nawet po utracie żywotności. Żołędzie i inne nasiona wielkie ([[k:kasztanowiec-bialy|kasztanowiec]], [[l:leszczyna-pospolita|leszczyna]] itp.) przekrawa się zarówno podłużnie, jak i poprzecznie. Ma to uwidocznić ewentualne strefy nekrotyczne, gdyż ich usytuowanie nie jest bez znaczenia dla żywotności nasion. Żołędzie z plamami u podstawy liścieni, zwłaszcza w pobliżu osi zarodkowej, ocenia się negatywnie, a same nasiona z takimi uszkodzeniami uznaje się za niezdolne do prawidłowego skiełkowania, czyli za nieżywotne. W próbie krojenia, oprócz nasion zdrowych i prawidłowo wykształconych, ujawniają się też nasiona częściowo lub całkowicie zepsute, puste, niedokształcone czy zaatakowane przez owady. | ||
+ | |||
+ | Wynik podaje się w procentach jako średnią z wszystkich powtórzeń dla każdej wydzielonej frakcji osobno. O ile wyniki prób krojenia nasion partii wysokiej jakości są wiarygodne, to w przypadku partii pośledniejszych przecenia się zwykle udział nasion zdrowych. | ||
+ | |||
+ | Poddając próbie krojenia nasiona świeżo pozyskane nie popełnia się większych błędów. Rozbieżności ze stanem rzeczywistym ujawniają się tak w przypadku nasion świeżo podsuszonych, jak i nasion silnie odwodnionych i już przechowywanych. | ||